Kenapa Menganggur !

Di Malaysia bukannya tak dapat cari rezeki , Kalau seseorang itu dalam keadaan susah atau miskin bererti dia tidak berusaha atau dia malas nak cari rezeki .

Kalaulah seseorang itu cacat atau uzur tak apa juga . Kalau badan sihat sempurna tetapi meminta pertolongan kerajaan dan orang awam itulah malas namanya.

Saya sekali ada menonton di TV3 , mereka menyiarkan kisah sebuah keluarga yang miskin. Tetapi tiada sebab untuk mereka hidup miskin kecuali malas dan tidak mencuba. Ibubapa mereka berumur dalam lingkungan 40an dan anak lelaki mereka berumur 16-19 . Takkan diMalaysia tiada perkerjaan untuk 3 orang ini ?.
Mengikut rancangan tersebut; bapanya tak berkerja , Anak pula membantu bapanya apalah cerita bodoh ini.

Orang-orang asing yang datang dari luar negara pun dapat kerja dan ada yang berniaga dan hidup mewah tetapi orang tempatan pula katakan susah . Tak logiklah ini … Malaysia digelar Swarna Bumi (bumi emas) kerana senang nak cari rezeki.

Jangan mengaggur buatlah kerja yang dapat dulu . Sambil berkerja boleh cari kerja yang lebih baik dan berpendapatan tinggi. Menganggur dan tunggu pekerjaan yang diingini bukan jalan yang betul. Itu dah malas nak kerja namanya.

Jangan harapkan kerajaan nak buat semua untuk anda . Jangan malas nak berkerja lepas itu salahkan kerajaan pula . Kalau anda hidup dalam kesusahan itu salah anda sendiri bukan orang lain.

Advertisements

About Crown Chakra

I read , I saw , I know , I write

Posted on April 6, 2011, in Masalah Masyarakat, Rakyat Malaysia. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: