SMS Amaran Logi Nuclear di Japan Meletup

Saya terima sebuah sms seperti berikut dari seorang kawan saya :

A nuclear power plant in Fukumi, Japan exploded at 4.30am 2day. If it rains 2mor or later, dn’t go outside, b sure tat u hav rain protectors. It’s acid rain. Dont let it touch u.u may burn ur skin, lose ur hair or have cancer.Pls pass this massage minimum 10 person, stay safe n remind everyone u knw.

Isi kandungam SMS tersebut ialah :

Sebuah logi nuclear di Fukumi , Japan telah meletup pada 4.30 pagi hari ini ( 16/3/2011) . Kalau hujan pada hari esok diminta jangan keluar , dan pastikan anda memakai baju hujan atau menghalang hujan daripada terkena dibadan Anda . Ia boleh menjebabkan penyakit kulit , keguguran rambut atau kanser . Sebarkan sms ini kepada orang lain.

Jika kita memikir secara lojik sms di atas memang betul kandungannya. Letupan logi nuclear dijepun memang akan membawa impak yang berbahaya . Bahan kimia yang tersebar dari logi tersebut akan dibawa oleh angin ,awan dan air laut ke seluruh dunia. Negara- negara yang terdekat dengan lokasi letupan akan mengalami impak yang teruk dan negara-negara yang jauh seperti kita akan mengalami impak yang sedikit.

Walaupun kadar kandungan yang boleh dibawa oleh angin dan awan adalah sangat sedikit , tetapi kandungan nuclear didalamnya boleh membawa penyakit kulit , thyroid , dan kanser dalam tempah masa yang panjang.

Nuclear mempunyai kebolehan untuk berkembang dan menghasilkan dirisendiri dengan cepat tetapi ia akan menjadi lemah dalam jangka masa yang panjang.

Jadi buat sementara waktu ; Berhati-hati semasa keluar dari rumah . Kalau rasa gatal apabila terkena air hujan cuci dengan segera . Mengelakkan diri dan keluarga Anda dari terkena air hujan khususnya jika air hujan tersebut ada bau atau warna.

Advertisements

About Crown Chakra

I read , I saw , I know , I write

Posted on Mac 16, 2011, in Dunia, Rakyat Malaysia. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: